De voormalige Gentse schepen Geert Versnick heeft een aanvraag ingediend voor de titel van ereschepen. "Halicunant", vinden ze bij oppositiepartij PVDA. Versnick kwam ondermeer in opspraak voor zijn nauwe banden met de vastgoedsector, zijn dure reizen op kosten van de provincie en voor zijn rol in de optima-affaire.

Als bestuurder voor de Optima-group, de holding boven de Optima Bank, kreeg hij het voor mekaar om bij de Provincie een lening toe te kennen aan Optima Bank. Nochtans had de Nationale Bank eerder beslist dat de bank dit soort leningen niet langer mocht afsluiten.

Daarnaast waren er de dure vliegtuigtickets en hotelkosten naar en in Bangkok die hij als gedeputeerde voor de provincie Oost-Vlaanderen in bracht. Als gedeputeerde voor internationale relaties trok hij acht keer op economische missie naar Vietnam, vier keer maakte hij een 'dure' tussenstop in Bangkok. Naar eigen zeggen kaderde zijn aanwezigheid daar in het verbreden van de economische relaties van de provincie Oost-Vlaanderen. 

Tenslotte kwam er ook veel kritiek op zijn nauwe banden met de vastgoedsector, terwijl hij als gedeputeerde besliste over bouwverguninngen.

Na de zoveelste storm van kritiek, stapte Versnik in 2017 zelf op als gedeputeerde van Oost-Vlaanderen en besliste hij om definitef te kappen met politiek. 

Dat Versnick nu om de titel van erschepen vraagt, doet de PVDA huiveren. “In 2017 moest Versnick aftreden na vele schandalen. Het zou bijzonder cynisch zijn om diezelfde Geert Versnick nu een symbolische medaille te gaan uitreiken voor zijn werk als politicus”, zegt De Meester. Hij roept de andere partijen in de gemeenteraad dan ook op om tegen de stemmen.

© Tim Steyaert