Op de Gentse Floraliën is het nog even wachten, maar in Destelbergen zetten ze tot en met Valentijn nu al een zeer bekende bloemensoort in de kijker, de primula of sleutelbloem. Florist Rudy Raes uit Destelbergen is al bijna dertig jaar in de weer met de kleurrijke voorjaarsbloem en geeft ze deze week alle eer die ze verdient in een eigen primulafestival.

Sinds 1927 heeft de familie Raes uit Destelbergen een neus voor bloemen. En ’t liefst van al ruiken ze aan deze populaire voorjaarsbloem, de primula. En na jaren van intensief kruisen en zoeken naar nieuwe variëteiten van de sleutelbloem, behoort het familiebedrijf Raes intussen tot één van de meest gekende bloemisterijen in Europa.

En het creëren van een nieuwe variëteit draait voornamelijk om de kleur van de bloem. En ’t zit em duidelijk in de details. Het experimenteren met gekleurde randjes en bloemharten zorgde er voor dat er vandaag meer dan honderd verschillende soorten primula’s bestaan.

Nu de dagen stilaan langer worden, voelen sommigen de eerste lentekriebels al opkomen. Het primulafestival in Destelbergen wil dan ook graag aan al die groene vingers tegemoetkomen.  

© Vanessa Declercq