Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren in Merelbeke vindt de premie voor dierenasielen van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts 'een te kleine gift'. Weyts maakte vandaag bekend dat hij 156 erkende dierenasielen in Vlaanderen een financiële duw in de rug wil geven. Het gaat om een eenmalige premie van 3000 euro.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse overheid dierenasielen financieel ondersteunt. Om de premie te kunnen krijgen, moeten de asielen wel aan twee voorwaarden voldoen. Zo moeten ze voor 30 april gebruik maken van het beheerprogramma Animal Shelter én moeten ze zich registreren op het platform www.adopteereendier.be. Daarop worden alle dieren die ter adoptie worden aangeboden gegroepeerd. 

“We slaan twee vliegen in één klap. We geven dierenasielen een financieel steuntje in de rug én we zorgen ervoor dat alle asieldieren uit heel Vlaanderen samenkomen op één website.”, zegt Weyts.

Maar niet alle dierenasielen zijn daarmee tevreden. Het VOC Merelbeke vindt het bedrag niet in verhouding met de voorwaarden, die volgens hen extra personeelskosten met zich meebrengen. Het opvangcentrum twijfelt dan ook of het de premie wel zal aanvaarden.

Het VOC heeft het al een tijdje moeilijk om rond te komen. Het vreest dan ook dat het zonder bijkomende hulp volgend jaar de deuren zal moeten sluiten.

© Soetkin Desloovere