Vanmiddag hebben enkele vrijwilligers in Zelzate samen met de schepen van milieu en afvalintercommunale IDM de handen uit de mouwen gestoken voor een ‘peukenslag’. Ze willen er benadrukken dat sigarettenpeuken een groot aandeel uitmaken van het zwerfvuil in de gemeente en  willen daarom vooral sensibiliseren. "Het blijft een heel hardnekkige gewoonte van veel rokers om hun peuken gewoon op de grond te gooien" klinkt het. "Daarom willen we een duidelijk signaal geven. "Peuken horen thuis in de vuilbak en niet op de grond." 

Deze actie staat ook in het teken van het peukenproject van IDM en de gemeente. Dat project bestaat erin dat Zelzate de horeca wil betrekken in de strijd tegen de peuken. Cafés en restaurants kunnen het peukencharter ondertekenen en krijgen zo een raamaffiche en ‘bierkaartjes’ om hun klanten te sensibiliseren en zullen ook zakasbakjes verkopen voor 1 euro. Op die manier hopen ze een mentaliteitsverandering in gang te zetten bij de Zelzatenaar. Er zullen daarnaast ook op de markt sjablonen in ecologische krijtverf worden aangebracht aan verschillende rioolrasters ( “hier begint de zee” )
Zowel de milieuraad, ‘give it back’, propere pioniers en IDM zullen hun schouders zetten onder deze peukenslag. Ook de jeugdraad en de kindergemeenteraad zullen nog gevraagd worden om die dag mee te helpen. Samen maken we Zelzate peukenvrij.

© Robbert Vancompernolle