In Hansbeke zijn ze volop bezig met het vervangen van de overweg. Het is de laatste overweg op de drukke lijn Gent-Brugge die nog vervangen moet worden. In plaats van de overweg komt er een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers aan het station en een rondweg voor het andere verkeer. 

Het gaat om een gigantisch project dat niet alleen de veiligheid van de weggebruikers ten goede moet komen, maar ook de stiptheid van het treinverkeer én de mobiliteit in Hansbeke. Spoornetbeheerder Infrabel is al een hele tijd bezig met het vervangen van de overwegen, omdat die te gevaarlijk zijn. Dat blijkt ook uit de jaarcijfers die Infrabel vandaag bekend maakte. In Oost-Vlaanderen alleen al gebeurden in 2019 tien ongevallen aan overwegen. 

Met Hansbeke verdwijnt nu de laatste op de drukke lijn tussen Brugge en Gent, die momenteel twee sporen telt. In de toekomst wordt de lijn uitgebreid naar vier sporen.

Tegen de zomer hoopt Infrabel klaar te zijn met de rondweg, die het autoverkeer weg van het centrum zal omleiden en het spoor via een tunnel zal kruisen. Aan het station zelf komt er ook een onderdoorgang, maar dan enkel voor voetgangers en fietsers. Zodra die projecten klaar zijn, kan de overweg in Hansbeke definitief gesloten worden.

 

© Soetkin Desloovere