De gentse gemeenteraad keurde gisteren de plannen van de stad en de Vlaamse waterweg goed om meer in te zetten op de waterlopen die de stad doorkruisen. Voorlopig blijft het bij een visietekst, maar dat is zonder de mensen van SmartShip gerekend. Zij werken aan een vlot op zonne-energie dat binnekort volledig autonoom kan varen. Dat zouden ze graag in september al te water laten.

Het gaat om een pilootproject waar het bedrijf samen met de Ugent aan werkt en vanaf september ook uitvoerig getest zal worden. De solarshuttle, zo heet hun vlot, moet een pendeldienst worden tussen vier punten  in de stad; van dok noord naar de dampoort, van daar naar portus Ganda en dan doo naar het keizerpark. 

"Het is een mooie route over brede waterwegen door de stad, die het mobiliteitsplan alleen maar ten goede komt." zegt de zaakvoerder van SmartShip Geert De Kleermaeker. "Want nergens in de stad is een plek die verder ligt dan 400 meter van een waterweg."

De solarshuttle moet zonder kapitein kunnen varen en moet daarvoor licht genoeg zijn. Tegelijkertijd moeten er voldoende zonnepanelen op kunnen om de motor aan te drijven. een moeilijke oefening waar SmartShip nu samen met de Ugent een oplossing voor probeert te vinden.

 

© Robbert Vancompernolle