De site van de oude melkfabriek van FrieslandCampina in Sleidinge krijgt een nieuwe bestemming. Er komt een 'duurzaam, hoogwaardig, innovatief en energiezuinig' bedrijventerrein. Daarvoor heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits haar goedkeuring gegeven.

De site aan de Wittemoer in Sleidinge werd niet meer gebruikt sinds de sluiting in augustus 2015. Sindsdien vinden alle activiteiten van FrieslandCampina plaats in Aalter. De waterzuiveringsinstallatie en stookoliestanks werden al verwijderd en ook een deel van de gebouwen zijn al gesloopt. Het terrein heeft in totaal een oppervlakte van 4 hectare. Een projectontwikkelaar zal er nu een kleinschalig bedrijventerrein creëren waar gestreefd wordt naar CO2-neutraliteit, afvalbeperking, voorkomen van geur- of geluidshinder en het vermijden van mobiliteitshinder.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Het is belangrijk dat we verwaarloosde terreinen een nieuwe toekomst geven. In dit geval zal een projectontwikkelaar het omvormen tot een duurzaam bedrijventerrein. In nauw overleg met de gemeente Evergem wordt nu een masterplan opgemaakt dat richtinggevend wordt voor de ontwikkeling van de site en op korte termijn wordt ook een informatievergadering georganiseerd.”

De melkerij van Sleidinge ontstond al meer dan 125 jaar geleden dankzij landbouwerszoon August Lippens. Hij maakte boter aan de Wittemoer. Zijn zoon breidde de kleine werkplaats uit naar een melkerij en later richtte hij mee Comelco op. In 1991 werd Comelco overgenomen door het toenmalige Campina.

 

 

© Soetkin Desloovere