Oosterzele start met een actieplan om vereenzaming tegen te gaan. De gemeenteraad keurde het voorstel van oppositiepartij Open Vld Plus gisteren unaniem goed.

De diensten van de gemeente en het OCMW gaan eerst onderzoeken wat er nu al gebeurt om vereenzaming te voorkomen, daarna gaan ze een actieplan opstellen. Verschillende politici hebben al laten weten dat ze willen meewerken aan de concrete uitwerking van het plan.

"We willen eenzaamheid en sociaal isolement aanpakken met een tweesporenbeleid, waarbij detectie en ondersteuning van eenzame personen de basis zijn. Zo zou bijvoorbeeld een gemeentelijk meldpunt geïnstalleerd kunnen worden zodat professionele hulpverleners, buurtbewoners en mantelzorgers die aanvoelen of vaststellen dat iemand eenzaam is, dit kunnen signaleren. In samenwerking met vrijwilligersorganisaties gaan we ook actief op zoek naar wie zich eenzaam voelt." zegt Open Vld Plus.

Onderzoek toont aan dat de helft van de Belgen soms tot altijd eenzaam is. Een kwart voelde zich de afgelopen week soms tot altijd éénzaam en 7% voelt zich bijna altijd eenzaam. Het effect van chronische eenzaamheid zou minstens zo nefast zijn voor onze levensverwachting als het effect van zwaar roken. 

 

© Soetkin Desloovere