De Vaste Commissie voor Taaltoezicht start een onderzoek over het niet naleven van de wet op taalfaciliteiten in Ronse. Dat doet ze nadat er verschillende klachten binnen kwamen. Uit het onderzoek moet blijken of de stad al dan niet in fout is.

Erik Van Der Eedt van de partij Respect en Patrick Vanovertvelt van Ronse Bilingue/Renax Tweetalig dienden onder andere klachten in. Het gaat bijvoorbeeld over straatnaamborden in de stad waarop alleen de Nederlandse straatnaam op vermeld staat. Maar ook op het bord aan het OCMW is de Franse naam nergens te bespeuren. Volgens Van Der Eedt en Vanovertvelt moeten de openingsuren van de bibliotheek ook in het Frans en is er geen Franstalige versie van de website en het magazine ‘Ronse uw stad’.

Volgens schepen Vandevelde doet de stad niets verkeerd. Volgens hen is de berichtgeving gericht aan een bredere bevolking dan de Ronsenaars alleen, en moeten daarom alleen maar in het Nederlands gebeuren. Zoals bijvoorbeeld ook de straatnamen. De Cypriaan de Rorestraat is daar een voorbeeld van, al hangt er iets verderop een straatnaambord met zowel de Nederlandstalige als de Franstalige benaming.

© Janna Heyerick