Durven investeren in deze coronatijden het is niet iedereen gegeven. Toch schrikt men er niet voor terug bij wijndomein Cruysem in Kruisem. Daar zijn ze vandaag gestart met het aanleggen van 7,60 Ha wijngaard, in het totaal gaat het om 40.000 duizend plantjes.

De zaakvoerder van wijndomein Cruysem steekt symbolisch één van de eerste plantjes in de grond. Een week lang komt een gespecialiseerde firma uit Frankrijk de wijngaard opbouwen. Een gedurfde investering in tijden waar de toekomst voor iedereen onzeker is.

"De aanplant was zo wie zo voorzien, corona of niet wij moeten gewoon verder. Dus wij planten vandaag een kleine 8 Ha wijngaard bij", zegt Kathy Declercq, zaakvoerder wijndomein Cruysem.

Een investering van om en bij de 30.000 euro per hectare en dat is zonder aankoop of huur van grond en inzet van machines.

"Ja wij slapen voorlopig nog goed, we werken vooral heel veel. Zodat we goed moe zijn ’s avonds en goed kunnen slapen. Wij hebben onze berekening gemaakt, wij moeten er mee door en we komen in 2022 op de markt."

2022 is voor de oogst van de reeds 2,4 hectare die zij nu verbouwen. Voor het proeven van de oogst die nu wordt aangeplant is het nog wat langer wachten.

"Van de aanplant die we nu doen, gaan we normaal gezien de eerste keer kunnen oogsten in 2022. En dat is voor op de markt te komen in 2024.", zegt Kathy Declercq.

Dat houdt in dat men pas 4 jaar later de eerste bescheiden oogst op de markt zal kunnen brengen. Maar de moed laten ze zeker niet zakken, integendeel.

"Je bent met een project gestart en dat is het plan en  je moet er toch met vooruit. Of er nu iets op u weg komt dat corona noemt. Je hebt toch eigenlijk geen keuze, je moet toch vooruit."

 

 

 

 

© Vanessa Declercq