Nu de Olympische Spelen in Japan met een jaar zijn uitgesteld, moeten vele topsporters mentaal de knop omdraaien. Nochtans hadden atleten zoals marathonloper Bashir Abdi en hockeyspeler Florent Van Aubel het verwacht. "We zijn ontgoocheld, maar de volksgezondheid gaat nu voor" klinkt het bij de twee Gentse topsporters.

Marathonloper Bashir Abdi trainde vandaag gewoon zoals anders aan de Bourgoyen in Gent. Hij was niet verrast over de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité, maar blijft toch achter met een dubbel gevoel.

“Een dubbel gevoel omdat ik in heel goed conditie ben en omdat ik ook heel goed gelopen heb in Tokio. Ik had echt de motivatie om toe te werken naar Tokio. Anderzijds was ik één van de atleten die wel voorstander was voor de verplaatsing van de Olympische Spelen. Als je naar de Olympische Spelen gaat, moet het gewoon zorgeloos zijn. Mochten ze toch doorgaan, dan zouden het heel rare Spelen geweest zijn met heel veel angst. Het zou ook niet eerlijk geweest zijn voor de atleten van bijvoorbeeld Spanje of Italië. Dus ik vind het prima dat de Spelen uitgesteld worden naar volgend jaar." aldus Bashir abdi, Gentse marathonloper

Ook de Red Lions, de nationale mannen hockeyploeg, zullen nog een jaartje moeten wachten om te strijden voor een Olympische medaille. Nadat de Red Lions eerder al Europees en Wereldkampioen werden, waren de verwachtingen voor de Spelen hoog. De spelers onderhouden hun conditie nu thuis met een individueel programma.

"Voor ons is het de knop omdraaien en nog een jaar keihard trainen voor de Olympische Spelen van 2021. We zijn wereldkampioen, we zijn Europees kampioen en dat wil zeggen dat de medaillekansen voor de Spelen heel groot zijn. Ik denk dat we nu een grotere kloof hebben ten opzichte van de andere landen, dus het was beter voor ons om nu de Olympische Spelen te hebben. Ik denk dat de landen toch hun achterstand gaan proberen inhalen voor volgend jaar, dus is het aan ons om toch die voorsprong te blijven hebben." Florent van Aubel, Red Lion.

 

© Robbert Vancompernolle