Nina Sterckx uit Laarne is in Las Vegas zopas wereldkampioene gewichtheffen geworden. Haar clubgenote, Annelien Vandenabeele  (Sint-Martens-Latem) brak het Europees record bij de U15. Voor het eerst in de geschiedenis nam België deel aan het Wereldkampioenschap gewichtheffen voor de Jeugd (tot en met 17jaar). Onze twee Belgische deelneemsters stonden in Las Vegas, in de Verenigde Staten, zij aan zij in de klasse tot 55 kg.

De 16-jarige Nina Sterckx werd wereldkampioen in de klasse tot 55kg. Met 79kg in de snatch (in één beweging het gewicht boven het hoofd tillen) en 96kg in de clean & jerk (eerst het gewicht op je schouders heffen en daarna boven het hoofd stoten) veroverde ze de gouden medaille met 175kg totaal. Hiermee is ze de eerste Belgische wereldkampioene gewichtheffen.

Clubgenoot Annelien Vandenabeele (14 jaar) was de jongste deelneemster. Zij deed vooral mee om ervaring op te doen, maar ze verpulverde al haar records en verbrak drie Europese records U15 (-55kg). Met 65kg in de snatch en 83kg in de clean & jerk, goed voor 148 kg totaal, haalde ze de top 8 (tot en met 17jaar).

Nina en Annelien worden gecoacht door ex-Europees kampioen gewichtheffen Tom Goegebuer en zijn partner Bieke Vandenabeele. 

 

Bekijk hier nog eens de reportage met Nina en Annelien tijdens het BK gewichtheffen:

 

 

© Soetkin Desloovere