Bijna exact over een jaar, op woensdag 27 januari 2021, vindt de vijfde editie van het Lichtfestival Gent plaats. Vandaag al werden de nieuwe route en het campagnebeeld voorgesteld.

Het nieuwe parcours moet de bezoekers zowel langs bekende als minder bekende plaatsen in Gent brengen. Zo zijn het Gravensteen, de Graslei, de Korenmarkt, de Stadshal en het Sint-Baafsplein opnieuw opgenomen in de route. Nieuw is dat de bezoekers van het Lichtfestival voor het eerst ook over de Sint-Michielsbrug zullen lopen. Zo krijgen ze ook een uniek zicht op de drie Gentse torens. 

Andere nieuwe, minder bekende locaties zijn onder meer de Slachthuisbrug, het Coyendanspark en het Spaanskasteelplein in de wijk Macharius-Heirnis. Verder loopt het parcours ook langs de Ham, Nieuwland, Huidevetterskaai en Achterleie in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. Ook het Prinsenhof en de Lievekaai worden bezocht, net als het vernieuwde Maaseikplein en de Reep. De Fluvius-site in de Bomastraat die de Stad Gent recent aankocht, zal voor de eerste keer toegankelijk zijn voor het brede publiek tijdens het Lichtfestival.

Het parcours is in totaal 6,5 kilometer lang. Bezoekers mogen zelf kiezen waar ze starten, de looprichting ligt wel vast. Voor de Stad gaat het om een investering van 1 miljoen

Het volledige programma wordt pas in het najaar bekend gemaakt, maar één kunstwerk is nu al een zekerheid: 'De Blauwe Vogels' aan de Predikherenlei. Na het succes tijdens het Lichtfestival van 2012 besloot de Stad om het kunstwerk aan te kopen. 

De vijfde editie van het Lichtfestival Gent vindt plaats van woensdag 27 tot en met zondag 31 januari 2021. De vorige editie lokte 835.000 bezoekers naar de Gentse binnenstad.

 

© Soetkin Desloovere