PVDA wil dat de nieuwe huurprijsberekening voor sociale woningen wordt teruggedraaid. Sinds 1 januari betalen drie op vier sociale huurders tot 200 euro meer voor hun sociale woning. 'Absurd en onrechtvaardig' vindt PVDA.

Sinds dit jaar is er een nieuwe huurprijsberekening voor sociale woningen van kracht. Dat betekent dat wie in een sociale woning woont, sinds dit jaar meer huur moet betalen. Bij de nieuwe huurprijsberekening spelen drie zaken een belangrijke rol. Zo wordt de huurprijs ondermeer berekend op basis van het inkomen van alle gezinsleden. Daarbij worden ook mensen met een handicap en kinderen meegeteld. Niet eerlijk, vindt PVDA. De partij wil dat de nieuwe huurprijsberekening wordt teruggedraaid. 

Tom De Meester, Vlaams parlementslid PVDA: “In Gent betalen drie op vier sociale huurders nu plots meer door de nieuwe huurprijsregeling. Ik ken mensen die 50, 100 of soms 200 euro extra per maand aan sociale huur betalen. Mensen zeggen tegen mij dat het hier op den duur geen sociale woning meer is. Ik ken mensen die voor hun woning, die niet gerenoveerd is en die al jaren staat te verkommeren, plots 100 euro per maand meer moeten betalen. Dat is absurd en dat is onrechtvaardig."

De Meester vervolgt: "Dat Vlaams minister van Wonen Diependaele dat niet voelt, 50 euro meer of minder in de maand, dat kan ik begrijpen. Hij verdient 10.000 euro in de maand. Maar mensen met een sociale woning hebben een klein inkomen en dan is 50 euro huur extra per maand echt veel geld."

Bij de nieuwe huurprijsberekening speelt ook de marktwaarde van de sociale woning een rol, net als de energiecorrectie

 

© Soetkin Desloovere