Students for Climate mogen morgen geen klimaatmars houden in Gent. Dat heeft Burgemeester Mathias De Clercq beslist. Morgen speelt AA Gent tegen Wolfsburg en dat slorpt al heel wat politiekrachten op. En bovendien was de aanvraag van de betoging vaag, onvolledig en te laat ingediend, klinkt het op het kabinet van de burgemeester.

Vooreerst is er de aanwezigheid van de supporters van Wolfsburg in de stad. De Duitse autoriteiten geven aan dat zij niet weten waar die groepen zullen samenkomen en dus wordt die situatie door de veiligheidsdiensten als risicovol beoordeeld. Maar de jongeren begrijpen de beslissing van de burgemeester niet. "Bizar hoe acties om deze objectief spoedeisende situatie aan te kaarten afgescheept worden met het excuus dat ‘het nu toch al wel genoeg in de media geweest is en geenhyperactueel fenomeen meer is.’ Een parafrase die de geschiedenisboeken in zou kunnen gaan." 

Maar bovendien is de actie voor het eerst op acht oktober aangevraagd terwijl dat eigenlijk een maand op voorhand moet gebeuren, daarom staat in het besluit van de burgemeester letterlijk dit te lezen:

 

Deze klimaatmars is met andere woorden niet hoogdringend te noemen en in tegenstelling tot vele voorgaande marsen niet nauwkeurig aangevraagd. Dat hij daarom niet mag doorgaan lijkt de organisatie alvast niet te weerhouden om toch op pad te gaan zo staat te lezen in hun persbericht: "De klimaatbeweging zal zich in geen geval laten bespelen als poppetjes zonder wil of stem. Geweigerd of niet: tot 24 oktober dus, aan de Stadshal van Gent om 12u30. We verheffende stem collectief, totdat die niet meer in de kiem gesmoord kàn worden. Tous ensemble!"

© Robbert Vancompernolle