Moet het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren in Merelbeke volgend jaar noodgedwongen de deuren sluiten? Bezieler en oprichter Nick De Meulemeester hoopt van niet. Maar als de subsidies niet aandikken dan kan het best zijn dat het vogelopvangcentrum er definitief mee moet ophouden.

Het VOC Merelbeke ving dit jaar maar liefst 1000 egels op voor verzorging. Goed voor meer dan 60.000 euro kosten en dat betekent dat het geld van de subsidies al lang op is. En dan is de verzorging voor de vele vogels in het VOC Merelbeke nog niet meegeteld.

“Want om het effe te schetsen, wat kost zo’n beestje per dag? – Voor een egel, heb ik eens berekend, is het 2,5€ per dag. Maar er zitten gemiddeld 70 egels per dag, je mag rekenen, 150€ per dag, dat de egels ons kosten. Maal 30 en 12, kom je aan 63 000 euro die de egels ons per jaar kosten. Maar we hebben wel 170 soorten dieren die we verzorgen. Dus eigenlijk zijn de subsidies die we krijgen alleen al aan de egels op”, zegt Nick De Meulemeester.

Naast giften, is die 60 000 euro het enige aan subsidies waar het VOC op mag rekenen. Terwijl De Meulemeester berekende dat voor het jaar 2020 wel 200.000 euro nodig is.

Ook de infrastructuur is verouderd en er is flink wat plaats te kort. De afgelopen tien jaar is het aantal dieren er verdubbeld, van 3000 naar zo’n 6 à 7000. Elke vrij plekje is toegewezen aan een egel of ander dier. Het VOC hoopt op een bijdrage van de stad Gent, want uiteindelijk komen ook heel wat dieren vanuit het Gentse grondgebied.

“Als er niets van oplossing is, gaan we moeten beslissen dat onze werking stopt gewoon. – Volgend jaar dus misschien het einde van het VOC? – Eind volgend jaar is er een kans daarop, dat ik zeg, ik wil niet nog een zomer zoals deze. – Pijnlijk eigenlijk. – Ja, dat is, terwijl je heel je leven hier je levenswerk van gemaakt hebt, “ klinkt het bezorgd.
 

© Vanessa Declercq