‘Mijn vriend Hitler’ is de nieuwste jeugdroman van de Oudenaardse journalist-auteur Piet De  Loof. Een op het eerste gezicht provocerende titel die verwijst naar August Kubizek, die in 1905 Hitler ontmoet tijdens een concert in Linz. Het begin van een unieke vriendschap tussen twee tieners die een passie voor muziek delen. Kubizek wordt later dirigent en schrijft een boek over zijn jeugdvriend. De Loof gebruikt dat verhaal als uitgangspunt.

Hitler begint te ontsporen vanaf z’n 16de. Hij wordt niet erkend als kunstenaar, raakt verbitterd omdat hij vroeg wees wordt, komt in een opvangtehuis terecht en zwerft rond in Wenen. Een jongeman die niet weet wat hij met zijn leven moet aanvangen, maar jaren later uitgroeit tot een dictator.

De radicalisering van jongeren is meer dan ooit actueel. Ook nu trekken jongeren ten strijde, zij het op een andere manier. Mijn vriend Hitler is geen wetenschappelijk werk maar een roman. De dialogen zijn verzonnen, maar de feiten zijn correct. De auteur verdiepte zich in historische publicaties en bezocht belangrijke plaatsen in Linz.

Mijn vriend Hitler is een uitgave van Abimo en ligt vanaf nu in de boekhandel.

© Christophe Sevenoo