Een melkveebedrijf uit Laarne heeft vanmorgen een ludieke protestactie gevoerd in een weide. Ze strooiden er een grote hoeveelheid melkpoeder uit over het veld. Op die manier willen de melkveeboeren protesteren tegen het melkoverschot en de veel te lage prijzen. De stunt in Laarne maakte deel uit van een Europese protestactie, die werd vanmorgen in verschillende Europese landen tegelijk gevoerd.


Dit effect krijg je, als je 25 kilo melkpoeder vanuit een laadbak hoog in de lucht uitstrooit. Een grote, witte stofwolk. Pure verspilling, zou je denken, en dat klopt ook,  maar de melkveeboeren voelen zich genoodzaakt om vandaag in heel Europa op deze manier te protesteren. Want de prijs die ze krijgen voor hun melk is al jaren veel te laag. En dat komt door een fout beleid door de Europese commissie, vinden de melkveeboeren. Europa stockeert de melkoverschotten in de vorm van melkpoeder, boter en kaas. En dat zorgt voor een lagere prijs.

"europa heeft 30 miljoen euro voorzien voor de private stockage van melkpoeder, boter en kaas, wat uiteindelijk tijdelijk het probleem zal oplossen maar zodra de prijs zich herstelt komen die producten terug op de markt als de melkprijs terug stijgt dat dat zorgt dat dat de prijs terug drukt" , zegt melkveehouder Tanja Van Poecke.

 

Kortom, door dit stockagebeleid te voeren, blijft de Europese melkmarkt overstromen en krijgen de melkveeboeren bijna niets voor hun melk. Er is nochtans een oplossing, vinden ze hier. De melkveeboeren kunnen er voor zorgen dat er minder melk wordt geproduceerd. En als er minder melk is, dan stijgen de prijzen. 

"Productiebeperking bij koeien, daar staat geen kraan op, dus wij kunnen van vandaag op morgen zeggen dat we zoveel liter minder produceren, wij kunnen wel spelen met het krachtvoeder en voorzien van extra voedsel en eiwitten voor meer productie maar dat resulteert zich pas binnen enkele weken, we weten ook dat niet alle boeren daarvoor open staan, dus wij willen dat europa die subsidies gebruikt om de boeren te stimuleren voor die productiebeperking aan te gaan. Voor dat engagement aan te gaan"

De protestactie in Laarne werd op hetzelfde moment in verschillende Europese landen gevoerd. ’t Is een statement door de Europese melkveeboeren, een wake up call voor de Europese Commissie.

"Door de coronamaatregelen zijn wij niet in staat om gezamenlijk in Brussel te gaan actievoeren, daarom doen we het op deze manier, dat ieder land actie kan voeren en toch aan Europa kan tonen dat er toch nog altijd landbouwers zijn die strijden voor eerlijke prijzen binnen de sector", zegt Tanja Van Poecke.

 

© Vanessa Declercq