In de commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams parlement is vanmiddag een hoorzitting gehouden over de toekomst van de regionale televisie. Die 10 Vlaamse zenders bereiken samen per dag ongeveer 1 miljoen kijker, maar hebben het momenteel niet gemakkelijk. Er wordt gediscussieerd over de overheidssubsidie.

Het regionale nieuws op je tv, voor veel mensen is het een dagelijks gebeuren. Maar om dat nieuws in de huiskamer te brengen is flink wat geld nodig. En daar wringt het schoentje. De laatste 5 jaar liep er een samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de regionale zenders. In ruil voor een overheidssubsidie verklaarden de zenders om te werken aan enkele facetten zoals de kwaliteit van de uitzendingen, de kijkcijfers en de samenwerking met andere zenders.  Die overeenkomst is nu afgesloten, vandaar dat er gediscussieerd wordt over de subsidie. De regionale zenders hopen dat alles blijft zoals het was.

Het inzetten op sociale media was ook 1 van de aandachtspunten in de overeenkomst. De zenders vragen dat de views van de digitale berichten kunnen meetellen in de bereikcijfers, anders dreigt er een probleem.

In de vragenronde ging het onder meer nog over de zendgebieden. Volgens een studie zouden die groter moeten worden, maar daar is niet iedereen het over eens. Een groter zendgebied zou nefast kunnen zijn voor de betrokkenheid van de kijker. En iedereen is het er ook over eens dat de kijkcijfers op een andere, en beter gestructureerde manier moeten gemeten worden. Pas dan weten we hoe groot het bereik is van elke zender.

 

© Koen Colpaert