Maldegem gaat de komende jaren fors investeren in ledverlichting. Tegen 2030 moet het integrale openbare verlichtingspark zijn omgebouwd. 

Het gemeentebestuur ging daarvoor een overeenkomst aan met netbedrijf Fluvius. Via een versnelde ombouw wil de gemeente het energieverbruik, de kosten én de CO2-uitstoot fors doen dalen.

Momenteel heeft Maldegem 3.832 verlichtingstoestellen. Samen verbruikten die vorig jaar 1.524.334 kilowattuur elektriciteit, goed voor 353.645kg CO2-uitstoot.

Vandaag telt Maldegem 110 ledtoestellen. Om het lichtpark sneller dan oorspronkelijk gepland om te bouwen, moeten er per jaar 310 ledtoestellen bij komen. Daardoor zouden het energieverbruik en de CO2-uitstoot 12 tot 15 keer sneller dalen dan via het huidige ombouwprogramma.

In eerste instantie gaan ze de oudste toestellen vervangen, in de meeste gevallen gaat het enkel om de verlichtingstoestellen.

Opvallend, de kleur van de verlichting zal ook aangepast worden naar gelang de locatie. Zo krijgt de verlichting in woongebieden een warmere kleur, terwijl er aan kruispunten en scholen een witter licht zal schijnen.

 

© Soetkin Desloovere