Loreleie is haar plekje op het houten staketsel vlakbij de samenvloeiing van de Schelde en de Leie kwijt. Ze zat er al zo’n vijf jaar, maar moet nu weg omdat de houten constructie versleten is en de Vlaamse Waterweg het om veiligheidsredenen afbreekt. Het rode beeld krijgt een voorlopig nieuwe plek op het zwembad Van Eyck.

De buurtbewoners gingen zelf op zoek naar een nieuwe locatie voor het rode beeld van Gents beeldhouwer Johan Meirlaen. Zij vinden dat het meisje een stadsgezicht is geworden en een onderdeel moet blijven van de buurt. Het beeld wordt vandaag tijdelijk verhuisd naar het dak van het zwembad Van Eyck. Meirlaen haalt het beeld zelf uit het water en plaatst het eigenhandig met een hoogtewerker op de dakrand van het zwembad.

Het meisje met de koptelefoon spreekt tot de verbeelding. Het beeld werd stiekem op een zomeravond op het houten staketsel geplaatst. In de volksmond kreeg ze al snel de naam Loreleie. Ze werd ook al eens gestolen.

Omdat het kunstwerk heel broos is, is de buurt ook een crowdfunding opgestart. Daarmee willen ze geld inzamelen om er een bronzen afgietsel van te maken en het definitief te redden. Het is de bedoeling dat het bronzen beeld een definitieve plek krijgt aan de Slachthuisbrug.

© Janna Heyerick