In Lievegem worden de tarieven voor buitenschoolse kinderopvang aangepast. Daarover is gisteren gestemd tijdens de gemeenteraad. Aanleiding voor de nieuwe tarieven was de verschillen tussen de deelgemeenten.

Het resultaat is dik tegen de zin van partij Groen Lievegem. Volgens hen is het gekozen prijsmodel voor de meeste inwoners de meest kostelijke. De partij vreest daardoor voor problemen bij gezinnen die het wat minder breed hebben. “De kostprijs van de Buitenschoolse Kinderopvang gaat bijvoorbeeld voor Waarschoot met tien cent naar omhoog in vergelijking met de vorige situatie. Dat lijkt niet veel, maar uit onze simulaties blijkt dat voor mensen in een risicovolle situatie zeer problematisch,” laat de partij weten in een persbericht.

Volgens Caroline Fredrick, schepen van Kinderopvang, klopt dat niet. De afgelopen zes jaar zijn de tarieven in Waarschoot nooit aangepast, terwijl dat in Zomergem en Lovendegem wel gebeurde. Daardoor bleef de prijs in Waarschoot lager. Maar met de fusie moesten die tarieven op elkaar worden afgestemd. Daardoor is er meestal gekozen voor het tarief dat in Zomergem gangbaar was, waardoor de prijzen voor kinderopvang in Lovendegem iets dalen en in Waarschoot iets stijgen.

Groen Lievegem houdt geen rekening met de flankerende maatregelen die het bestuur neemt, zegt schepen Fredrick, zoals bijvoorbeeld 50% korting voor gezinnen die het wat moeilijker hebben of 25% korting als er meerdere kinderen uit hetzelfde gezin naar de kinderopvang gaan. Ook neemt Groen Lievegem de 45% belastingvoordeel voor iedere inwoner niet mee in de berekeningen.

Fredrick voegt daaraan toe dat de adviesgroep die onder andere bestaat uit vertegenwoordigers van de kinderopvang en ouders, een positief advies gaf op de aanpassing van de tarieven.

De nieuwe tarieven zullen ingaan vanaf 16 september.

© Janna Heyerick