Het is een niet alledaags gezicht op de vrije basisschool Sint-Martinus in Zomergem: stoelen, banken en dozen vol schoolspullen verhuizen van het ene lokaal naar het andere. De leerlingen en leerkrachten starten in het nieuw dit schooljaar, nu de bouw van negen extra klassen is afgerond. De zomervakantie zit er bijna op, maar de nieuwe klassen zijn nog niet klaar voor de start van het schooljaar.

Kathleen Verwilst, algemeen directeur: "Alle leekrachten zijn opgetrommeld, we hebben ook steun van ouders die komen helpen, het oudercomité helpt ook mee."

De nieuwe klassen hebben veel voordelen: ze zijn uitgerust met digitale borden, er is ventilatie en vloerverwarming en het gebouw heeft zelfs een lift. Toch zal het even wennen zijn voor de leekrachten, ook voor meester Hendrik, na jaren in dezelfde klas te staan.

Hendrik Cocquyt, meester in het tweede leerjaar: "Het is een beetje afwachten wat de nieuwe klas gaat geven."

Nog een van de helpende handen is juf Lisa, die op 1 september voor het eerst voor de klas staat in Sint-Martinus. Een nieuwe juf in een nieuw gebouw, da's nog een beetje zoeken.

Lisa Lootens, juf in het zesde leerjaar: "We zien wel in de loop van de weken wat we met alles gaan doen. Ik ben al aan het aftellen, ik zie het zitten."

© Janna Heyerick