De Modeafdeling van Leiepoort campus Sint-Vincentius in Deinze schakelt vanaf deze week een versnelling hoger met hulp aan de zorgverleners. De leerkrachten van de Modeafdeling maken er niet-medische mondmaskers. Die kunnen gebruikt worden door ondersteunend personeel en bewoners van zorginstellingen op het moment van een verzorging. Op die manier kunnen de medische mondmaskers voorbehouden worden voor de zorg - en verpleegkundigen. Een eerste lading van 300 mondmaskers vertrekt vandaag nog vzw Curando. Van daaruit worden ze verdeeld over de verschillende zorginstellingen. 

Vorige week startte de modeafdeling al met een aantal initiatieven rond het maken van mondmaskers.Velen willen helpen, maar weten niet hoe daar mee te starten. Daarom werd met de know-how van de modeafdeling een modisch mondmasker ontwikkeld. De technieken die in deze studierichting aangeleerd worden voor ontwerpen en maken van kledij, zijn volgens de school ook toepasbaar op andere voorwerpen uit stoffen. 

Het patroon en de handleiding van het masker kunnen nog altijd gedownload worden van de facebookpagina van de school. Naaicafé Mamoiselle Arrangetout uit Deinze startte met de hulp van een modeleerlinge uit de school al een aantal producties op.

Het bestaande model van een niet-medisch mondmasker werd door de modeafdeling van Sint-Vincentius technisch verder verfijnd. Zo werd de afwerking aan de zijkanten aangepast, om beter te laten aansluiten bij het gezicht.

En ook tijdens het maken van de mondmaskers worden de regels van 'social distancing' nagevolgd. Een aantal leerkrachten en medewerkers van Sint-Vincentius werkt thuis en op school om de delen samen te naaien en de elastieken aan te brengen. Op school werkt iedereen in een apart lokaal.

Een eerste levering van ca. 300 stuks vertrekt vandaag naar vzw Curando. Daar zullen de mondmaskers worden uitgeteld, gewassen en steriel verpakt. Vanaf morgen zullen zij worden verspreid over de verschillende zorginstellingen. 


 

© Vanessa Declercq