Dertien jaar liep ze met het idee in haar hoofd, maar nu heeft de Gentse auteur Laila Koubaa de verhaallijn in een nieuw kinderboek neergepent. ‘De andere weg’ is een magisch verhaal in een Japanse setting. Sprookjesachtig en realistisch tegelijkertijd. En het begon allemaal met een krantenartikel uit 2006.

"Een japanner was na een feest terug naar huis gekeerd, en op de terugweg valt die man en hij breekt z’n heup en komt in een soort van winterslaap terecht en na drie weken vinden wandelaars hem terug in een beekje en brengen hem dan naar het ziekenhuis en die man heeft dat dus overleefd. En dat is iets dat mij altijd heeft beziggehouden, en ik heb dat artikel uitgeknipt en heel lang bij mij gehouden als een soort van geheim."

Dertien jaar lang zat de verhaallijn voor een nieuw prentenboek in haar hoofd. En na veel wikken en wegen, en vooral zinnen schrappen en herschrijven, heeft de Gentse Laila Koubaa een nieuw kinderboek uit, De andere weg. Samen met illustratrice Stefanie De Graef.

"De stoelenspringers hadden weer gesprongen. Niemand wist waarom. Het eiland beefde en vier kleine zwaluweitjes rolden uit hun nest. Kikaru vond ze in het bos op weg naar zijn vrienden. Samen zouden ze de komst van de Lente vieren. Tijdens het feest werd vuurwerk afgeschoten, gelachen en veel gegeten. Kikaru at het meest van hen allemaal. De volgende dag vertrok Kikaru. Hij moest en zou de zwaluweitjes terugbrengen naar hun nest. Maar onderweg viel Kikaru. Hij brak zijn heup en belandde in een diepe slaap ..."

 

© Robbert Vancompernolle