Het Rode Kruis start vandaag met een nieuwe campagne om meer donoren te vinden. In onze provincie wordt het vaakst bloed gedoneerd in Laarne, gevolgd door Moerbeke en Kaprijke.

In 2019 doneerde 3% van de Vlamingen bloed, plasma of bloedplaatjes en dat aantal wil het Rode Kruis optrekken naar 4%. Daarom lanceert het vandaag de campagne 'Ons dorp geeft', waarbij het wil inspelen op het samenhorigheidsgevoel in een gemeente. Alle Vlaamse steden en gemeenten worden opgeroepen om meer te doneren want dat doen we nog te weinig. "De bedoeling is de groep donoren te vergroten, zodat er op meer mensen beroep gedaan kan worden om de bloedvoorraad op peil te houden."

Elke Vlaming heeft 70% kans ooit een bloedproduct nodig te hebben, terwijl maar 3% van de Vlamingen geeft. Tegen januari 2021 wil het Rode Kruis dat cijfer optrekken naar 4%, maar daarvoor zijn 42.857 extra donoren nodig.

Uit onderstaande tabellen blijkt dat onze provincie niet in de top tien van meest gevende dorpen staat. In Bever (Vlaams-Brabant) wordt het vaakst bloed gedoneerd. In Oost-Vlaanderen is Laarne koploper, gevolgd door Moerbeke en Kaprijke.

© Sofie Claeys