Gents fotograaf Bert Potvliege volgde een project in de geestelijke gezondheidszorg, en brengt het resultaat ‘Kwartiermaken’ in een tentoonstelling.

Kwartiermaken is eigenlijk een militaire term: het klaarmaken van een bivakplaats van het leger. Kwartiermakers zoeken een veilige locatie, waar ook eten te vinden is en er warmte genoeg is. Maar het woord kreeg ook een betekenis in de geestelijke gezondheidszorg: voor de psychisch kwetsbare medemens een warme en veilige plek maken. Psycholoog in het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge Peter Dierinck, gelooft dat langdurige opnames geen positief effect op mensen die moeilijk aansluiting vinden in de maatschappij. Voor hen is kwartiermaken de oplossing, en gastvrije plekken zoeken en creëren.

Peter Dierinck voerde het afgelopen jaar zo’n project uit in Ledeberg, waar de klemtoon lag op het zorgen voor elkaar. Fotograaf Bert Potvliege volgde dat project zes maanden lang. Het resultaat goot hij in een tentoonstelling. Er is geen vloer, verwarming of extra verlichting in de expositieruimte. Da's omdat de bezoeker zich even oncomfortabel zou voelen als de mensen die Potvliege fotografeerde.

De tentoonstelling opent vandaag en loopt nog tot 10 november in de Walstraat 68 in Ledeberg.

© Janna Heyerick