Je kan er inderdaad niet naast kijken. 5 jaar na de bouw van de Stadshal in Gent, hebben Gentenaars en toeristen weer iets nieuw om over te discussiëren. Afgelopen nacht zijn de langverwachte enorme kunstwerken op de Korenmarkt geïnstalleerd. En daar heeft iedereen zo z’n mening over. Van laaiend enthousiast tot... Niet erg enthousiast.

Het kan natuurlijk nooit voor iedereen goed zijn. Maar ze staan er, de twee kunstwerken op de Korenmarkt. Ze zijn elk zo’n 20 meter hoog en toch op z’n minst een eyecatcher. Tien jaar geleden al was er sprake van, en vandaag, 7 jaar na de heraanleg van de Korenmarkt, zijn ze geïnstalleerd op het plein. ‘Broche’ (foto links) staat ter hoogte van de Donkersteeg, ‘HD400’ (foto rechts) bij de Sint-Niklaaskerk. 

Ayse Erkmen liet zich inspireren door de historische binnenstad. De gouden schakels stellen de raamprofielen voor van de gebouwen op de Korenmarkt. Het kunstwerk van Ann Veronica Janssens is erg strak en modern. Als het weer een beetje meezit, reflecteert het een lichtstraal op de Korenmarkt.

Het totale kostenplaatje is opgelopen tot wel 1 miljoen euro. Net zoals met de bouw van de Stadshal, zullen ook deze twee kunstwerken wellicht nog heel wat stof doen opwaaien in Gent.

© Janna Heyerick