De poorten naar het Gravenkasteel van Cruyshautem stonden voor het eerst in lange tijd nog eens open, ter gelegenheid van Open Monumentendag. Het was voor velen de eerste keer dat ze het kasteel van dichtbij konden bewonderen. Er kwam dan ook veel volk luisteren naar het verhaal van de gidsen. Nieuwsgierigheid troef, want het kasteel en de tuinen zijn anders niet toegankelijk. Het kasteel werd gebouwd in 1630 en de buitenkant is sindsdien quasi onveranderd gebleven.

Over heel Vlaanderen stond bekend en minder bekend onroerend erfgoed in de kijker. In Middelburg, Maldegem, was de Sint-Petrus en Pauluskerk vrij te bezoeken. De kerk is het enige gebouw van Middelburg dat bewaard is gebleven na de 2de Wereldoorlog. De toren van de kerk is van de 15de eeuw en binnen vind je het graf van Pieter Bladelin, de stichter van Middelburg.

Maar ook van recentere bouwwerken stonden de deuren open. In Eeklo staat Louis Geirnaert centraal, de Eekloose modernistische architect van de jaren 1950, ’60 en ’70. Hij drukte z’n stempel op verschillende straten in Eeklo en daarbuiten. De werkgroep Erfgoed, Landschap & Stadsvernieuwing in Eeklo bestaat 20 jaar en wil met haar verjaardag een eerbetoon brengen aan Louis Geirnaert. De werkgroep heeft de archieven van Geirnaert in handen gekregen, en goot die in een overzichtstentoonstelling. Die loopt nog tot zondag 17 september in de Oostveldkerk in Eeklo.

© Janna Heyerick