Veel inwoners van Evergem blijven ongerust over de legionela-uitbraak in hun gemeente. Gisteren gaf het agentschap Zorg & Gezondheid nog een persconferentie waarin duidelijk werd gezegd dat de bron gevonden en gedesinfecteerd en dus verdwenen is, maar dat volstaat voor velen niet. "We willen de naam van het bedrijf waar die bron zich bevond kennen." klinkt het daar.

Die naam is vooral belangrijk voor de Evergemnaar omdat iemand op die manier als verantwoordelijke kan worden aangeduid. Maar ook justitie zit op de zaak, en in het kader van het lopen strafonderzoek kan en mag de naam niet vrijgegeven worden. Daar is hier en daar wel  begrip voor maar "we zijn nog niet voor honderd procent gerust." zegt Rita Cleemput uit Evergem. "Als ik mijn ramen openzet om het huis te verluchten dan kijk ik nog steeds van waar de wind komt. Daarom wil ik nu ook weten over welk bedrijf het gaat."

Burgemeester Joeri De Maertelaere kent de naam wel, en zou die ook graag verspreiden. "Het jurisisch onderzoek belet mij om deze informatie met mijn inwoners te delen. Daarom roep ik het bedrijf zelf op, om zich kenbaar te maken."
De bal ligt zo in het kamp van het bedrijf waar de bron zich bevond. Het is nu wachten op een initiatief van hen, of de resultaten van het onderzoek.

© Robbert Vancompernolle