Vanaf dinsdag 7 april gaan heel wat recyclageparken opnieuw open. Maar welke regels er gelden, verschilt van park tot park. Maar de recyclageparken van IDM openen voorlopig nog niet.

Het gaat over de recyclageparken van Lochristi, Moerbeke en Zelzate. Het IDM kan naar eigen zeggen niet op een veilige manier openen. De ophaling aan huis van grofvuil na afspraak wordt wel opnieuw opgestart. Ondertussen bereidt IDM de heropening van de recyclageparken voor. De gewone afvalophaling kan voorlopig wel blijven doorgaan.

Het ILvA verwacht een grote toeloop naar haar recyclageparken en vraagt daarom het bezoek toch uit te stellen. Wie wel wil gaan naar het recyclagepark van Kluisbergen of Oosterzele, moet zich houden aan strikte regels, zoals maximum vier voertuigen per parkwachter, iedereen blijft zo veel mogelijk in de wagen en cashbetalingen zijn niet toegelaten.

Vijf van de zes IVAGO-recyclageparken in Gent en Destelbergen openen vanaf 7 april. Alleen het kleine recyclagepark in Gentbrugge blijft gesloten. Het personeel kan elders ingezet worden. Er worden maar 10 bezoekers tegelijkertijd toegelaten en ook hier blijf je zo veel mogelijk in de wagen zitten. Met asbest en textiel zijn voorlopig niet terecht in het recyclagepark. Er is in elk park een ontsmettingsmedewerker aan de slag die alle contactoppervlakten regelmatig reinigt.

Het recyclagepark van Assenede opent 7 april, op afspraak en alleen voor wie groenafval wil brengen, beperkt tot drie kubieke meter.

Ook het recyclagepark van Sint-Laureins opent 7 april alleen voor groenafval. En daarvoor hoeven inwoners voorlopig niet te betalen, zodat alles zo vlot mogelijk kan verlopen.

Het recyclagepark van Zulte gaat dinsdag 7 april open, maar alleen op afspraak en onder voorwaarden. Er mogen maar een aantal bezoekers tegelijkertijd het park in, en alleen wie dringend afval moet brengen. Blijf zo veel mogelijk in de wagen en doe handschoenen aan tijdens je bezoek.

De recyclageparken van Kruisem openen pas woensdag 8 april, maar ook alleen voor het hoogstnodige. De eerste twee openingsuren zijn voorbehouden voor 65+-ers. Er zijn geen aanhangwagens of bestelwagens toegelaten.

© Janna Heyerick