Gisterenavond is in het AZ Alma in Eeklo de huisartsenwachtpost officieel geopend. De dienst is al sinds begin dit jaar in werking en blijkt ook succesvol. Gemiddeld komen er zo'n 331 patiënten per weekend over de vloer.
Boven op de spoedgevallendienst van het AZ Alma kan je elk weekend terecht op de huisartsenwachtpost meetjesland. De dienst is al drie maanden aan het proefdraaien en al veel mensen hebben de weg naar de post gevonden. 

“Na 3,5 maand kunnen we stellen dat de mensen al goed weten dat ze op het nummer 1733 terecht kunnen en dat men ook de weg al weet naar onze wachtpost: we zitten aan een gemiddelde van 331 patiëntencontacten per weekend, met pieken van 400. Op 3,5 maand tijd waren er 5.461 patiëntencontacten. Dat gaat om consultaties in de wachtpost, huisbezoeken en medisch advies aan de telefoon. De reactie van de mensen is eigenlijk vrij lovend, men vindt dat men snel en goed werd geholpen. En waar nodig, doen we een beroep op de diensten van AZ Alma (in bijna 5% van de gevallen).” Pieter De Crem, minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid.

De wachtpost is elk weekend open van vrijdagavond 19 uur tot maandagmorgen 8 uur. Op feestdagen is dat vanaf 19 uur voor de feestdag tot 8 uur de dag na de feestdag. De huisartsenwachtpost groepeert 191 huisartsen en 26 huisartsen in opleiding. Overdag zijn er in de wachtpost altijd vier huisartsen aanwezig. Nog twee andere huisartsen rijden samen met een chauffeur uit voor huisbezoeken. Tijdens de nachtelijke uren is er één huisarts present in de wachtpost en één doet de huisbezoeken. 
De post heeft een bereik van ruim 197.000 inwoners in de gemeenten Aalter, Knesselare, Maldegem, Lievegem, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Sint-Laureins, Langerbrugge Eiland, Sint-Kruis-Winkel, Terdonk, Wachtebeke, Zelzate en Beernem.
 

© Robbert Vancompernolle