Vanmorgen doken op verschillende plekken in Vlaanderen houten beeldjes op. Het is een actie van vluchtelingenwerk Vlaanderen die voorbijgangers wil doen stilstaan bij de moeilijke weg die mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging moeten afleggen, want dit jaar alleen al stierven 859 mensen op de middelandse Zee.
Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert daarom al voor de vierde keer de Refugee Walk op zondag 29 september in Leuven. Een sponsortocht van zo'n 40 kilometer om geld in te zamelen dat ingezet wordt voor een veilige toegang tot Europa.

"We willen ervoor zorgen dat mensen op de vlucht bijvoorbeeld niet meer in gammele bootjes hoeven te stappen en het risico nemen te sterven op de Middellandse Zee." zegt Eef Heylighen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

In de straten van Gent leidden voetsporen naar de vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat waar een hoopje houten beeldjes stonden. Wandelende mannetjes met een koffer op een sokkel. Zij staan symbool voor alle vluchtelingen die het leven lieten op de Middellandse Zee in 2019

© Robbert Vancompernolle