De VLaamse Hogescholenraad heeft woensdagmorgen beslist om nog tot en met zeventien mei te werken volgens de huidige regels van afstandsonderwijs. Daarna zal ingezet worden op contactluw onderwijs.

De hogescholen wijzen op hun grote aantal praktijklessen waardoor het niet mogelijk is om net als de universiteiten tot het eind van het academiejaar enkel digitaal les te geven. "Bij de hoogstnoodzakelijke opleidingsactiviteiten zullen de lessen zoals normaal verlopen, maar met extra aandacht voor social distancing en dat onder voorbehoud van andersluidende instructies vanwege de overheid." klinkt het bij de Hogescholen. 

"Omdat echter voor een aantal werkvormen zoals practica, werkplekleren en stages, maar ook voor een aantal opleidingen zoals kunstopleidingen, zorgopleidingen, lerarenopleidingen ... er digitaal geen volledige oplossing kan geboden worden, organiseren de Vlaamse hogescholen zich om vanaf 18 mei over te stappen naar contactluw onderwijs, maar enkel voor hoogstnoodzakelijke opleidingsactiviteiten." aldus de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA)

De huidige maatregelen gelden voorlopig tot vijf april maar de hogescholenraad houdt rekening met een verlenging. "We willen er ons niet op vastpinnen dat er geen contactlessen meer zullen zijn tot het eind van het academiejaar. Contactonderwijs is voor ons belangrijk" zegt VHLORA-voorzitter Joris Hindryckx. Hij wijst hiermee op het verschil met de universiteiten. "Als er een waterkans is om bepaalde practica etc nog te laten doorgaan, willen de hogescholen die volledig benutten".

© Robbert Vancompernolle