HOGENT gaat vanaf vandaag mondmaskers produceren voor het UZ Gent. Daarnaast schenkt de Gentse hogeschool meer dan 10.000 handschoenen aan Eerstelijnszone Scheldekracht en geven ze voedseloverschotten aan Poverello Gent.

In het Fashion and Textiles Innovation Lab van HOGENT worden vandaag de eerste mondmaskers gemaakt voor het Universitair Ziekenhuis in Gent. Het UZ is vragende partij voor zo’n 1000 mondmaskers per dag, maar die productiesnelheid is voor het FTI-lab lang niet haalbaar onder de huidige omstandigheden, zegt Alexandra De Raeve, vakgroepvoorzitter mode-, textiel- en houttechnologie aan HOGENT. “Uiteraard moeten ook wij ons aan de voorschriften houden, waardoor er slechts drie personen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn in het atelier. Daardoor is de productie natuurlijk beperkt.”

De productie en het ontwerpen van de mondmaskers gebeuren op vrijwillige basis door lectoren. Er zal ook bekeken worden of studenten vrijwillig kunnen meehelpen bij de productie.

De materialen die gebruikt worden zijn in de medische wereld bedoeld om patiënten te beschermen tegen bateriële infecties die verpleegkundigen en dokters eventueel op hen kunnen overdragen bij behandelingen. “Virussen zijn echter kleiner dan bacteriën, dus een sluitende garantie tegen coronabesmetting is er niet. Vandaar dat onze mondmaskers bestemd zijn voor het ondersteunend personeel in het ziekenhuis, dat niet in contact komt met besmette patiënten”, legt Alexandra De Raeve uit.

Behalve mondmaskers stelt HOGENT ook handschoenen ter beschikking. Die zijn in oorsprong bestemd voor gebruik in de keukens en bij de bediening in de studentenrestaurants. In totaal werden 10.200 handschoenen geschonken aan Eerstelijnszone Scheldekracht (Wichelen, Wetteren, Merelbeke, Melle, Lochristi), en worden van daaruit, afhankelijk van de nood, verdeeld onder huisartsenwachtposten, thuisverpleging, zelfstandige vroedvrouwen e.a.

Verder doneerde HOGENT ook een aanzienlijke hoeveelheid voedsel aan Poverello Gent. 

© Hannes De Smet