Hoe zou het nog zijn met de Gentse Boekentoren? Tussen al het coronanieuws durven we al eens vergeten dat daar nog steeds naarstig gewerkt wordt, om het bouwwerk van Henry van de Velde in al zijn glorie te herstellen. Tegen volgende zomer zouden universiteitsbibliotheek helemaal klaar moeten zijn. Wij gingen eens kijken wat er tegen dan nog allemaal moet gebeuren.

De Boekentoren, de hoogste toren in het centrum van de stad Gent, wordt al enkele jaren flink onder handen genomen. De restauratie van het majestueuze bouwwerk van de hand van Henry van de Velde startte al in het voorjaar van 2012, en het einde is in zicht. Eind vorig jaar begon fase drie van de werken: de restauratie van het interieur, zoals van de vloer van de kantoren op de gelijkvloerse verdieping. “Die parketvloer heeft heel sterk afgezien tijdens de vorige fase van de restauratiewerken. De gevelrestauratie ging gepaard met zeer veel water. Water en parket, dat gaat niet goed samen. Maar we hebben hem gelukkig nog kunnen redden.” Dat vertelt Tineke De Backer, projectleider van de restauratie van de Boekentoren.

Op de bovenste verdieping, de Belvedère, is nog best wat werk aan de winkel. Maar, er is wel al heel wat werk geleverd om er binnenkort publiek te kunnen ontvangen. Er is een extra trap en een extra lift gebouwd. En vooral die lift die was broodnodig. Tineke De Backer: “In het verleden waren al kleinere evenementen op de Belvèdere. Maar doordat de lift daardoor lange tijd de werking van de bibliotheek, de kerntaak van de bibliotheek, stil. Omdat het magazijnen niet meer toegankelijk waren. Vandaar dat die tweede lift echt wel belangrijk was.”

Ondertussen is het aftellen naar de zomer van volgend jaar. Dan zouden de werken, als alles goed gaat, volledig afgerond moeten zijn.

© Janna Heyerick