De Heilige Apollonia straalt weer. En dat hebben we te danken aan de broers Leon en Robert Gabriëls uit Zegelsem. Leon restaureerde het beeld. Hij had er heel wat werk aan. De handen waren stuk, het voetstuk beschadigd. "Het heeft jaren in de gemeentelijke loods gestaan en werd niet goed onderhouden", legt Leon Gabriëls uit. Broer Robert nam het schilderen voor zijn rekening. Het beeld kreeg haar oorspronkelijke kleuren terug. "Ik heb ook met bladgoud gewerkt. En dan heb ik het beeld gepolychromeerd. Dat wil zeggen een beetje schaduw geven. De ondergrond komt er ook een beetje door. Zodat het echt lijkt."

Robert nam ook de rest van de kapel onder handen. Hij mocht zijn fantasie de vrije loop laten gaan, want niemand weet hoe het interieur er oorspronkelijk uitzag. 

Ook de buitenkant werd grondig aangepakt. Anne Hollevoet van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen: "De kapel was in zeer slechte staat. We hebben nagenoeg alles vernieuwd. Het dak is vernieuwd, het onderdak ook. De muren zijn ingespoten tegen vocht. Ze zijn opnieuw bezet, hervoegd, spatboorden, nieuwe ramen, een nieuwe deur. Eigenlijk is alles nieuw."

Een grote restauratie, en dat allemaal voor de heilige Apollonia van Alexandrië. Zij werd vermoord omdat ze haar christelijk geloof niet wilde afzweren. Schepen van Cultuur Marijn Devalck: "Dat is gebeurd rond 300 na christus in Alexandrië. Daar hebben ze eigenlijk haar tanden uitgesmeten. En nadien hebben ze haar nog doodgemarteld ook. Vandaar dat Sint-Apollonia aanbeden wordt om geen tandpijn te krijgen." 

Meer info over Apollonia en over de geschiedenis van de kapel vind je net naast het kapelletje.  Waar vroeger een slordige aanluitbak voor internet en telefonie stond, staat nu een gloednieuwe infobak. Waarnemend burgemeester van Brakel Stefaan Devleeschouwer: " We hebben die mensen van Proximus aangesproken en gevraagd of wij die plastic bak een nieuw elan mochten geven. En zij kwamen samen met ons op het idee om de bak te bekleden met gemeentelijke informatie, informatie over de kapel. Ik denk dat dit wel uniek in Vlaanderen is."

Vanavond wordt de kapel feestelijk ingezegend.

© Lore Sinnaeve