De politiezone Geraardsbergen-Lierde heeft gisteren een grote controle gehouden in Lierde. Aanleiding was de jaarlijkse Dolle Koeien Fuif, een groot feest waarop bijna 2000 fuivende jongeren aanwezig zijn. En die durven wel eens een pintje teveel op hebben. Dat kan en mag volgens de politie, als je maar een BOB bij de hand hebt.

De politie heeft opstellingen op verschillende plaatsen. Zo staat er een ontradende post in het centrum van Lierde. Die laat de passanten zien dat de politie ter plaatse is. En bij het buitenrijden van Lierde, in de buurt van de Waesberg, staat een grote controlepost. Hier wordt er gecontroleerd op verdovende middelen en alcohol. En dat is geen overbodige luxe, want op de Dolle Koeienfuif betaal je een kaart en mag je drinken zoveel je kan. Zij die buiten de lijnen kleuren krijgen een onmiddellijke schikking. En dat zijn ook de mensen die de organisatoren liever niet zien op de fuif.

En de controles werken wel degelijk ontradend. Want in vergelijking met vorig jaar werden er veel minder mensen betrapt op dronken rijden. Op de ruim 400 controles werd bij acht mensen een positieve ademtest afgenomen. Vijf personen bliezen alarm. Rond halfzes vanmorgen waren de meeste fuifgangers naar huis.

© Koen Colpaert