De kans is groot dat er de komende dagen nog meer legionellapatiënten in het ziekenhuis terechtkomen. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid zopas gezegd op een persconferentie in het gemeentehuis van Evergem.


Afgelopen nacht is nog een patiënt opgenomen, deze keer in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent. Het gaat om een man uit Gent die voor zijn werk dagelijks in de kanaalzone komt. Hij is niet ernstig ziek. De man kreeg pas klachten drie dagen na de laatste patiënt die werd opgenomen. Dat betekent alvast dat de besmettingsbron meerdere dagen actief is geweest. 

Intussen blijft de zoektocht doorgaan naar de bron van de besmetting. 19 bedrijven met koeltorens in de kanaalzone hebben intussen hun installaties ontsmet. Bij 9 andere bedrijven zijn stalen genomen, ook daar worden de installaties ontsmet.

Op de persconferentie lieten de burgemeesters van Evergem en Gent, Joeri de Maertelaere en Mathias De Clerq, ook weten dat ze zich burgerlijke partij stellen. Ze willen de volledige waarheid kennen, omdat de burgers daar recht op hebben, zeggen ze. Intussen is ook het parket van Oost-Vlaanderen Gent met een eigen onderzoek begonnen naar de legionellabesmetting. Het onderzoek loopt al sinds de eerste patiënt overleed in het UZ Gent. Het parket wil in de eerste plaats nagaan of de besmetting kan te wijten zijn aan strafbare feiten.

© Soetkin Desloovere