Als het aan Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen)ligt, dan kan de geplande airshow in Ursel niet langer doorgaan in het Drongengoed. Vliegclub AVIA  en het gemeentebestuur van Aalter planden eind juni 2020 een airshow, de eerste Internationale Airshow sinds 1997. Door de coronacrisis werd het evenement al uitgesteld naar 2021. Maar nu blijkt dat de airshow niet de nodige vergunning heeft, en het dus erg onzeker is of het evenement nog wel kan doorgaan. 

"Een airshow is niet alleen gevaarlijk voor de bezoekers. Het verstoort de rust en de natuur in het Europees beschermd natuurgebied Drongengoed. Zeker in het broedseizoen is zo’n activiteit heel schadelijk", klinkt het bij Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). Schauvliege ondernam actie en ging ten rade bij Vlaams Minister voor Omgeving Zuhal Demir. Uit het antwoord  van de minister blijkt dat er geen toestemming gegeven werd voor een grootschalige airshow. In het broedseizoen is er volgens de minister geen luidruchtig event mogelijk. 

"Het is onbegrijpelijk dat zo’n airshow gepland werd in het broedgebied én dat de nodige vergunning om deze show te organiseren er niet is. Meer zelfs, minister Demir meldde dat er aan het Agentschap voor Natuur en Bos geen toestemming gevraagd werd om de show te organiseren", klinkt het bij Schauvliege.

De vliegclubs beschikken wel over een geldige vergunning voor vliegactiviteiten op een vliegbaan kleiner dan 800m. Maar die vergunning laat de organisatie van airshows niet toe. Voor andere activiteiten is een bijkomende vergunning van de Vlaamse overheid noodzakelijk.

"In een Europees beschermd natuurgebied is het verkrijgen van een vergunning voor luidruchtige en grootschalige activiteiten nagenoeg onmogelijk. Er werd geen enkel initiatief genomen om dergelijke vergunning aan te vragen. Het is ook opvallend dat de nieuwe fusiegemeente, met Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem als titelvoerend burgemeester, de milieuvergunning helemaal negeerde bij de voorbereiding van de vliegshow.", zegt Schauvliege. 

© Hannes De Smet