archief - Belga

In Gent is het bekende graffitistraatje gisteren volledig in het wit geschilderd. Alle kunstwerken op de muren van de Lange Werregarenstraat, zoals het steegje officieel heet, zijn verdwenen. Het gaat om een stunt van de Universiteit Gent. 
 

Het graffitistraatje in Gent in 120 meter lang en sinds 1995 de perfecte uitgelezen locatie voor graffitikunstenaars om hun spuitbussen de vrije loop te laten. Al 25 jaar zijn de muren er van boven tot onder bedekt met grafitti, maar die is sinds gisteren verdwenen onder een toplaag witte verf. In een hoek staat sindsdien het opschrift "soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen" met daarnaast staat het logo van het Gents Universiteitsmuseum, een nieuw wetenschapsmuseum dat binnenkort de deuren opent.

Het gaat om het Gents Universiteitsmuseum (GUM) dat samen met Gentse street art-kunstenaars het straatje wit schilderde als ode aan het witte blad en  zo ook een bijzonder boek aankondigt: ‘Welkom in het hoofd van de wetenschapper’, een boek van Marjan Doom, de directeur van het GUM.
Het nieuwe wetenschapsmuseum opent op 21 en 22 maart de deuren.

Rector van de Universiteit Gent, Rik Van de Walle:
“Onze acties zijn een uitnodiging om ‘te durven denken’. Elk wit blad, elke nieuwe pagina kan leiden tot een nieuw inzicht. Zo gaan we van waarheid naar waarheid. Het is die tocht die iedereen straks kan ontdekken in het GUM.”

De woorden van de rector waren nog niet koud of de eerste graffititkunstenaars gingen alweer in de aanval om de Lange Werregarenstraat opnieuw een 'graffitistraatje' te maken.

 

© Robbert Vancompernolle