In Gavere is een puppy besmet geraakt met de rattenziekte. Dat is vastgesteld nadat het beestje werd opgenomen in de dierenkliniek in Merelbeke, van de Faculteit Dierengeneeskunde van de UGent. Lizzie, de pup, vecht er momenteel nog voor haar leven.

Volgens zowel Rato vzw, die gemeenten helpt met de bestrijding van ratten, en de gemeente Gavere zelf, gaat het hier om een alleenstaand geval. Rattenziekte wordt veroorzaakt door de Leptospirabacterie, dat gedragen wordt door ratten. Honden raken al eens ziek na contact met besmet water. Na een incubatieperiode van 1 tot 3 weken, zijn er vooral griepachtige symptomen. De ziekte kan ook gevaarlijk zijn voor mensen.

Volgens Denis Dierick, de burgemeester van Gavere, zet de gemeente al meer in op rattenbestrijding dan andere gemeenten. Bij het horen van de besmetting van de puppy, schoot de gemeente dan ook meteen in actie. Vanmiddag al werd er een rattenval gezet op de plek waar Lizzie vermoedelijk besmet raakte. Elke 14 dagen zal er iemand de val komen controleren.

© Janna Heyerick