Vorig weekend vierde de Protestantse Gemeenschap in Korsele bij Horebeke voor de elfde keer het Geuzenfeest. Dat is de opvolger van de Vlaamse Zendingsdagen in de wijk, waarvan de eerste plaats vond in 1903. 100 jaar later werden de Zendingsdagen omgedoopt tot Geuzenfeest. Het Geuzenfeest is een ontmoetingsmoment, waarop de organisatie mensen aan het nadenken wil zetten. Daarom staat elk jaar een wereldthema centraal. Dit keer werken ze verder op het thema van vorig jaar ‘Het Goede Leven’.

De Gentse filmmaker Nic Balthazar houdt regelmatig lezingen over de klimaatsverandering. En da’s geen goed nieuws verhaal, als we zien dat we ondanks alle waarschuwingen blijven overconsumeren en de aarde blijven vervuilen. Die waarschuwingen werden meer dan 50 jaar geleden al gemaakt.

35 miljoen ton CO2 pompen wij nu in de atmosfeer. En toen, bij 6,5 maakten ze zich al zorgen. Je kan dus zien waarom we ons vandaag dus wat zorgen moeten maken.
Nic Balthazar bracht al duizenden bij een voor zijn Sing for the climate-actie. Dit keer wil hij de actie wereldwijd organiseren, naar aanleiding van de klimaattop in Parijs, die vindt plaats in 2015.

© Christophe Sevenoo