Gentse wetenschappers boeken vorderingen in zoektocht naar middel tegen corona
In Gent heeft het team van professor Xavier Saelens (VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie) belangrijke vorderingen gemaakt in de zoektocht naar een geneesmiddel dat kan beschermen tegen het coronavirus. Dat meldt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie op zijn website.
De wetenschappers hadden eerder al een antistof ontdekt die kan verhinderen dat een belangrijk viraal eiwit zich bindt met menselijke cellen. Het virus heeft dat eiwit nodig om enselijke cellen te kunnen binnendringen. De Gentse onderzoekers hebben nu samen met collega’s in Amerika en Duitsland ontdekt dat de antistof een labo-variant van het coronavirus onschadelijk kan maken.
Een antistof biedt in tegenstelling tot een vaccin onmiddellijke bescherming tegen een virus. Het kan een belangrijk hulpmiddel worden in de bestrijding van de huidige pandemie, zeggen de wetenschappers. Ze benadrukken echter dat de antistof nog meerdere testfases moet doorlopen, zo moet getest worden of het werkzaam en veilig is in proefdieren en patiënten. Het VIB is daarvoor momenteel op zoek naar partners in de industrie. 

© Paul Van De Velde