14 Gentse voetbalverenigingen trekken samen met de KAA Gent Foundation aan de alarmbel. Met een open brief gericht aan Voetbal Vlaanderen willen de clubs streven naar een voetbalbeleid dat oog heeft voor stedelijke noden en waarbij het welzijn van de voetballende kinderen en jongeren centraal staat. Nu staat Voetbal Vlaanderen te ver af van de realiteit klinkt het bij de clubs. 

In de brief staat ondermeer te lezen dat lokale voetbalclubs verwachten dat Voetbal Vlaanderen een ondersteunde rol opneemt met initiatieven die de lokale werking ten goede komen. "Dat vergt van Voetbal Vlaanderen enig inlevingsvermogen in onze lokale realiteit.. En aan die realiteit ontbreekt het bij Voetbal Vlaanderen" zeggen de clubs.

Volgens de clubs leeft Voetbal Vlaanderen nog te veel in het verleden. "Voetbal in het algemeen zit in de lift. Er willen meer meisjes voetballen, wandelvoetbal en G-sport worden steeds populairder... Maar toch blijft Voetbal Vlaanderen de klemtoon leggen op het traditionele voetbal voor jongens. Bovendien zet Voetbal Vlaanderen ook in op campagnes om spelers naar het voetbal te lokken, terwijl er in de steden te vaak te weinig ruimte is. Zo staan er in Gent alleen al 700 kinderen op een wachtlijst."

Volgens de clubs en de KAA Gent Foundation moet Voetbal Vlaanderen meer investeren in de basis van het voetbal, de lokale clubs.

De volledige open brief kan u hier lezen.

© Hannes De Smet