De Gentse schepenen Filip Watteeuw en Sofie Bracke willen de horeca steunen en drinken daarom samen een koffie op een terrasje op de Korenmarkt.


Echt zomers weer is het niet vandaag, maar toch willen schepenen Sofie Bracke (Economie) en Filip Watteeuw (Publieke Ruimte) de lokale ondernemers steunen. Ze drinken daarom een koffie (of een warme chocomelk) bij Du Progres op de Korenmarkt. Ook Tim Joiris van Horeca Vlaanderen schuift aan.


Horeca kreunt
Als eersten moesten de cafés en restaurants sluiten en als laatsten mogen ze nu weer open. Onder strenge voorwaarden en dat maakt het vooral kleine cafés moeilijk. Zo is het voor veel uitbaters puzzelen om de anderhalve meter afstand te bewaren. In veel steden en gemeenten, zoals in Gent, mogen de zaken wel hun terras uitbreiden om meer volk te kunnen ontvangen.

Steunmaatregelen
Volgens Horeca Vlaanderen kiest 25% van de horecazaken ervoor om niet open te gaan omdat het niet genoeg opbrengt. De superkern heeft gisteren een paar maatregelen goedgekeurd om de zwaar getroffen horecasector te steunen. Zo wordt de btw verlaagd naar 6%, behalve op alcoholische dranken. Ook de regeling rond de tijdelijke werkloosheid wordt verlengd en er komt een consumptiecheque voor de werknemers.

 

© Sofie Claeys