Damien en Bernard van Durme, de twee Gentse broers die de Atlantische Oceaan al roeiend hebben overgestoken, zijn weer thuis. Nu kunnen ze bekomen van hun helse tocht van bijna 5000 kilometer.

De broers Van Durme zijn gisterenavond terug aangekomen in Gent, na de wel erg opmerkelijke roeiwedstrijd waar ze de voorbije weken aan deel hebben genomen. Van 12 december tot 21 januari roeiden ze de Atlantische Oceaan over. Damien en Bernard vinden het jammer dat hun avontuur erop zit, maar zijn ook wel blij om weer thuis te zijn. Want hun oversteek was allesbehalve gemakkelijk.

Uiteindelijk slaagden de broers erin om van plaats 28 wel 15 boten in te halen. Damien en Bernard finishten als 13de. Een puike prestatie, gezien de omstandigheden van de wedstrijd. De broers kwamen tot de constatatie dat ze geobsedeerd waren door eten.

“We hadden continu conversaties over eten. Aan de finish, vers eten, biefstuk, goeie frietjes. Niet verwacht. Het voedingsplan was heel goed. Nutritioneel dan. Echt voedingswaarde. Psychologisch hadden we wel chips of zo willen hebben. Omdat je dat effectief echt mist he, zout. Da’s ongelooflijk. Dat was het moeilijkste. Het effect van eten op u, da’s keihard.", zeggen Damien en Bernard Van Durme. “Het was echt wel puur vermoeidheid die je in een bepaalde mentale status zet. Dan ben je heel prikkelbaar, of emotioneel heel snel crasht. We hebben elkaar daar echt wel moeten relativeren. Maar al bij al is dat echt goed gelukt. – Maar het feit ook dat we alle twee graag avontuur hebben. Heeft er ook wel voor gezocht dat we minder eenzaam waren. In the middle of nowhere kan je jezelf wel vinden, omdat je graag avontuur hebt.”

De broers komen mentaal sterker uit de wedstrijd, met een nog hechtere band. Nu kunnen de jongens beginnen dromen over hun volgende avontuur.

© Vanessa Declercq