Tom Balthazar (foto links) neemt ontslag uit het Gentse stadsbestuur en als lijsttrekker voor zijn partij sp.a. Dat maakte hij gisteren bekend kort nadat hij in de Publipart-storm is terechtgekomen. “Niet omdat ik een ernstige fout gemaakt heb of schuld zou moeten bekennen,” schrijft hij op z’n website, “maar omdat ik de toekomst van een progressief Gent niet wil laten verlammen door maanden van schandalen en opgeklopte discussies over vergoedingen.” Balthazar en de 16 andere bestuurders van de naamloze vennootschap Publipart kregen in 2015 elk zo’n 19 000 euro bruto zitpenningen.

Kartel sp.a/Groen

Na de Optima-affaire van vorig jaar, is dit opnieuw een veeg uit te pan voor de partij. Maar hoe moet het nu verder met het kartel sp.a-Groen? Vanmiddag zitten beide partijen daarover samen. Elke Decruynaere van Groen: "Het moet nu eerst over de kern van de zaak gaan, en da’s het dossier van de intercommunales, de beleggingen die daar gebeurd zijn."

Laat vergoedingen schrappen

Naast Balthazar zit ook Christophe Peeters (foto rechts), schepen van Financiën in Gent, in het bestuur van Publipart. Met 1 opdracht, zegt Peeters: haal het geld, het aandaal, dat in Publipart zit terug naar de stad. Zo is er al 10 miljoen teruggehaald naar de stad, maar Peeters hoopt nog 43 miljoen te recupereren. Hij neemt dus voorlopig geen ontslag als schepen. "Ik zal dat ook vragen op de raad van bestuur van Publipart, niet alleen om de vennootschap te ontbinden op korte termijn, maar ook vanaf 1 januari 2017 al die vergoedingen te schrappen," zegt Christope Peeters.

Spoedzitting

Groen, CD&V, PVDA en N-VA verwachten dat alle kaarten open op tafel zullen worden gelegd. Het ontslag van Tom Balthazar is niet het einde van het verhaal, klinkt het bij gemeenteraadslid Siegfried Bracke. "Vandaar ook het voorstel om de gemeenteraad in spoedzitting bijeen te roepen," zegt Bracke. "Ik weet dat die samenkomt morgen en acht dagen, maandag. Ik denk eerlijk gezegd dat er goeie redenen zijn om een beetje sneller te gaan."

Tom De Meester van PVDA vraagt dat de betrokken schepenen de vergoeding van de voorbije jaren van Publipart terug storten in de stadskas. John Crombez, voorzitter van sp.a, wil graag komaf maken met die oude politieke culturen. Dat verklaarde ie vanmorgen in De Zevende Dag. Hij wil vanaf nu bekend maken hoeveel elke mandataris verdient.

Nieuwe lijsttrekker sp.a

Voorlopig is het nog speculeren of het Gentse kartel sp.a / Groen standhoudt en wie de opvolger van Tom Balthazar wordt als lijsttrekker voor sp.a in Gent. John Crombez liet vandaag alvast verstaan dat hij geen kandidaat is voor het lijsttrekkerschap.

© Janna Heyerick