Oogarts op rust, Herman Burvenich uit Merelbeke trekt van 6 tot 21 oktober als vrijwilliger op missie naar Congo om kwaliteitsvolle oogzorg tot bij de meest geïsoleerde mensen te brengen. Dat doet hij met de steun van de Belgische ngo Licht voor de Wereld, die vermijdbare blindheid bestrijdt in Afrika.

Dokter Burvenich vertrekt zondag naar één van de meest geïsoleerde uithoeken van Congo, meer bepaald de regio Katakokombe. Dokter Burvenich zal er zich laten bijstaan door een Belgische verpleger Paul van den Berghe en de Congolese oogarts Socrate Kapalu, opgeleid door en werkzaam in een partnerziekenhuis van Licht voor de Wereld.

"Het team zal in het lokale dispensarium van Katakokombe in een tiental dagen honderden consultaties en operaties uitvoeren. Ontzettend veel patiënten zijn volledig blind door cataract in beide ogen. Een eenvoudige operatie die slecht een kwartiertje in beslag neemt, kan hun zicht herstellen. In deze streek is geen oogzorg te krijgen. De missie van dokter Burvenich is voor veel mensen hun enige hoop om ooit opnieuw te kunnen zien." zegt Lien Grimonprez van Licht voor de Wereld.

De oogarts uit Merlebeke is hiermee niet aan zijn proefstuk toe, hij trekt al voor de zesde keer op  missie naar Katakokombe.

© Tim Steyaert