Vanaf eind volgend jaar wordt er niet meer vers gekookt in de Gentse OCMW-rusthuizen. De rusthuisbewoners krijgen dan opgewarmde maaltijden uit één centrale keuken die twee keer per week levert aan alle woonzorgcentra. Oppositiepartij PVDA reageert verbolgen, maar volgens OCMW-voorzitter Rudy Coddens blijft het eten even lekker.

In juni wou het stadsbestuur de dagprijs voor haar woonzorgcentra met 5 euro optrekken, dat zou neerkomen op een prijsstijging van 150 euro per jaar. Na fel protest liet het stadsbestuur die plannen varen.

Maar om de rekenig te doen kloppen, gaat ze nu besparen op de middagmaaltijden. Vanaf eind volgend jaar wordt er alleen nog gekookt in de gloednieuwe keuken van wzc Zuiderlicht in Mariakerke. Van daaruit zullen de middagmaaltijden tweemaal per week ‘koud’ worden geleverd aan alle andere Gentse rusthuizen.

Maar volgens OCMW-voorzitter Rudy Coddens zal dat niet ten koste gaan van de kwaliteit.

"Integendeel, er zijn zelfs een aantal kwalitatieve voordelen. We willen ook de beleving van die maaltijden van die ouderen op de afdeling verhogen. Dus het is een en-en-verhaal, en daarenboven kan het ook op een meer efficiënte en minder kostelijke manier gebeuren." OCMW-voorzitter Rudy Coddens.    

© Tim Steyaert